sobota 3. ledna 2009

Kultura v Kadani - leden

Jelikož jsem odběratelem informačních e-mailů Jana Losenického o kadaňské kultuře, napadlo mě, že bych se mohl podělit s informacemi v nich obsažených, a proto sem budu tyto e-maily vkládat, takže budou všichni v obraze. Pro lepší orientaci jsem ještě do pravého panelu vložil položku Kultura v Kadani, kde jsou akce stručně vypsány a pokud se stane, že některé akce v e-mailu chybí ( pořádá je někdo jiný než Kulturní zařízení Kadaň), doplňuji je. Takže tady je lednový e-mail:

KULTURNÍ ZAŘÍZENÍ KADAŇ Příspěvková organizace POZVÁNKA
Vážení přátelé kultury a té kadaňské zvláště,
Přeji Vám krásný vstup do nového roku a k té kráse se pokusíme přispět i my lednovou nabídkou kulturních pořadů.

Aktuálně: Tříkrálový koncert
Jako loni, i rok 2009 začneme Tříkrálovým požehnáním v podobě koncertu lounského dívčího komorního sboru Kvítek, který proběhne v úterý 6. ledna od 18h. v kostele 14 sv. Pomocníků ve Františkánském klášteře. Přijďte s námi oslavit konec Vánoc! Vstupné je dobrovolné.

Tip ředitele KZK
V pátek 23. ledna od 20h. proběhne v Orfeu koncert dvou avantgardních kapel. Květy přivezou z Brna hudbu (sami ji někdy nazývají "improvizovaná hluková plocha"), která byla několikrát nominovaná na cenu Akademie populární hudby "Anděl" v žánrové oblasti zvané Alternativa. Ty syčáci kolem nestárnoucího a v pohybu fyzickém i metafyzickém jen těžko zachytitelného Petra Váši (já jej znám ještě z kapely S kopce). A kdo by se ptal na žánr: Ty syčáci se žánrům nepřizpůsobují , ale sami si je vytvářejí.

Blogy na stránkách KZK
Na stránkách KZK chceme dojít ke stavu, kdy si budou moci jejich návštěvníci každý den přečít něco aktuálního. Rozhodli jsme se proto, že by každý všední den přibyl jeden zápis podobný fejetonu nebo jeho moderní podobě ve formě bloggerského článku. Autoři se mohou střídat a doplňovat, ovšem našim cílem je pravidelnost, a tak doufáme, že se situace časem ustálí. Bloggeři by neměli být jen z řad zaměstnanců KZK, ale vlastně kdokoli chce napsat něco ve vztahu (jakkoli vzdáleném) ke kultuře a té kadaňské zvláště. Pokud byste měli chuť občasně či dokonce pravidelně přispívat svými články, neváhejte se ozvat. Zájem zatím kromě mě z mnou oslovených projevili Martin Šíl, Jiří Kopica, Kateřina Čuboňová, střídavě Tereza Gvoždiaková a Jiří Nebeský, občas František Červený, Lukáš Gavenda a Dalibor Vajnar. Zájmu se ovšem meze nekladou. Sledujte tedy naše stránky, od pondělka by se měly měnit téměř každý den.

Další program
Jsme na začátku plesové sezóny, což na Střelnici znamená téměř každý pátek svátek ve formě maturitních tanečních bálů.

V pondělí 21. ledna od 18h. proběhne na Střelnici koncert vítězů školní národní soutěže ZUŠ. Pořádá ZUŠ Klementa Slavického v Kadani.

V úterý 27. ledna od 17h. přednese Mgr. Lukáš Gavenda svůj exkurz do kadaňské historie pod názvem Lobkovické pohřebiště v Kadani. Budete svědky odhalení záhady umístění hrobu Jana Hasištejnského z Lobkovic, která dlouhá léta hledala rozluštění. Přednášet bude sám objevitel, a tak se nenechte připravit o zážitky ne nepodobné šifře jistého renesančního mistra. Přednáška proběhne v teple klášterního refektáře s následnou prohlídkou míst přímo v kostele.
Ve čtvrtek 29. ledna v 19h. promítne filmový klub na Střelnici Nejlepší dokumentární film roku 2008 Ivetka a hora. Film vypráví o spirituální zkušenosti jedné dívky na slovenské hoře Zvir v roce 1990.

V pátek 30. ledna od 19.30 proběhne historicky 1. kadaňský SPORTOVNÍ GALAVEČER. Proběhne prezentace kadaňských sportovních klubů, v několika případech i s praktickými ukázkami. Dojde k vyhlášení výherců ankety o Nejlepšího sportovce roku 2008. Uvidíte několik moderních tanečních vystoupení. Zazní světové hity v podání kadaňské skupiny Innominado. Zastepuje mistr světa ve stepu Pavel Hrubec z Klášterce nad Ohří. Popovídáme si s kadaňským kanoistou, reprezentantem ČR na olympiádě v Sydney a v Atlantě, Karlem Leštinou. O půlnoci nám přijede zahrát oživený a nad míru živý Elvis Presley. K tanci a poslechu bude hrát kapela Milana Dunky. Od jedné hodiny po půlnoci bude Oldies Party. Celým večerem vás budou provázet DJ Píďan a moje maličkost.
Pro další program sledujte naše stránky www.kultura-kadan.cz
S úctou,
Jan Losenický
(soběpisník)

Žádné komentáře: